bente.jpeg

Tinnitus er et økende samfunnsproblem, men heldigvis finnes det hjelpeverktøy

 

Publisert: 01.07.2021
Forfatter: Knut Michael Haugland - CEO i WAYS 

 

Du kan ha tinnitus på det ene eller begge ørene, og den kan komme brått eller gradvis. For mange forsvinner lyden etter en stund, for noen blir lyden så plagsom at det går utover helsen, og den blir langvarig.  

 

For Hørselshemmedes Landsforbund utviklet WAYS mobilapplikasjonen "Tinnitus" som nå er lastet ned av tusenvis av brukere. Mobilapplikasjonen er utviklet for å gi mennesker med tinitus-utfordringer anledning til å lære seg ulike avspenningsteknikker for å enklere kunne leve med denne kroniske tilstanden. 

 

Rehabiliteringstilbudet er basert på nevrofysiologisk og kognitiv modell og følger prinsippene i TRT-metoden (Tinnitus Retraining Therapy), hvor fokusert avspenning er en rød tråd. Disse prinsippene ligger også til grunn for den nye appen.

 

– Tinnituslyd kan være så overveldende at den forstyrrer fokus fra hverdagslige situasjoner, sosialt og yrkesmessig. Mange sliter derfor med å kunne konsentrere seg. Tinnituslyden kan ta så mye av oppmerksomheten at det fører til konsentrasjonsvansker, hukommelsestap og utmattelse, sier audiopedagog og prosjektleder Bente Ørbeck.

 

Mange kan oppleve tinnitus uten at det er plagsomt, mens det for andre kan være svært plagsomt å ha en eller flere lyder som ikke forsvinner. Om du opplever tinnitus flere steder, kan lyden oppleves forskjellig eller den kan være lik. 

 

Flere måter å behandle tinitus

I Norge er det flere modeller som blir brukt i behandling av tinnitus. I mange tilfeller vil en kombinasjon av behandlingsmodeller være mest effektivt.

De aktuelle behandlingene er:

  • Lydbehandling
  • Kognitiv terapi
  • Behandling etter nevrofysiologisk modell

Appen finnes i Google Play og Apple Store og er gratis for sluttbrukere.