childLebensborn.jpg

WAYS utvikler plattformen for skoleversjonen til My Child Lebensborn

 

Publisert: 17.12.2019
Forfatter: Rita Bartolomei

 

Mobilspillet My Child Lebensborn har blitt lastet ned 255.000 ganger og fikk en BAFTA for gripende historiefortelling. WAYS har utviklet software-løsningen til spillets skoleversjon. Nå kan også norske skoleelever ta vare på Lebensborn-barna Klaus og Karen i Norge på 50-tallet.

 

–Det ville vært helt fantastisk om My Child Lebensborn kan gi norsk ungdom innblikk i den triste historien til de tysk-norske Lebensborn-barna. Barna ble straffet av det norske samfunnet for nazistenes ideologi. Om spillet i tillegg kan få unge til å tenke seg bedre om før de mobber noen, og får mer empati for mennesker som blir utstøtt, er det veldig positivt, forteller WAYS-kunde Elin Festøy.

 

Hun er kreativ produsent for My Child Lebensborn, og eier av produksjonsselskapet Teknopilot. Hun har utviklet spillet som fikk en BAFTA i London i år sammen med det norske spillutvikler-selskapet Sarepta Studio.

 

Kan brukes opp mot flere fag i skolen

Skoleversjonen av My Child Lebensborn kan brukes opp mot flere fag enn kun etterkrigshistorie. Løsningen vil ha 70 tverrfaglige oppgaver relevante for blant annet engelsk, norsk, samfunnsfag og psykologi. Plattformen, som er grunnlaget for en velfungerende skole-versjon av My Child Lebensborn, er utviklet i samarbeid med WAYS.

 

– Den totale digitale kommunikasjonen mellom spillet og oppgavene, bestilling av lisenser og betalingsløsning har WAYS utviklet for oss, en jobb jeg er veldig fornøyd med. Jeg kjenner daglig leder Knut Michael fra før og hyret inn WAYS fordi jeg har stor personlig tillitt til han, sier Elin Festøy.

 

Spillet med i pilotprosjekt av Den kulturelle skolesekken (DKS)

Nå ønsker Den kulturelle skolesekken (DKS) å bruke My Child Lebensborn til undervisning. Spillet ble i høst testes ut av flere skoler i Oslo som del av et pilotprosjekt. Målet er å ta i bruk data- og mobilspill som et nyttig og tidsaktuelt verktøy for læring. Elin Festøy forteller at typiske «educational games» gir assosiasjoner til kjedelige og uengasjerende spill. Men My Child Lebensborn vil nok bli alt annet enn trøttende.

 

– Styrken i spillet ligger blant annet i den interaktive historiefortellingen. Valg må tas og konsekvensene av valgene blir tydelige for spillerne. Vi har jobbet veldig hardt med å formidle en så trist og alvorlig historie i et engasjerende spill – et spill som skal skape empati og engasjere. Tilbakemeldingene vi får fra spillerne er at de får enorm medfølelse for Klaus og Karen. Spillerne føler på kroppen hvordan mobbing oppleves, sier Elin Festøy.

 

Hvordan har My Child Lebensborn blitt mottatt?

Den amerikanske avisen The New Yorker har beskrevet My Child Lebensborn som 1 av 9 beste dataspill lansert i 2018. Det ble Game of The Month i den engelske avisen The Guardian. Gaming-magasinet Polygon sier spillet utforsker de mange konsekvensene av mobbing. Stiftelsen Barnevakten som gir uavhengig råd om barn og medier roser spillet for sin formidling av mobbing.

 

Slik har WAYS opplevd prosjektet

De ansatte hos WAYS i Oslo forteller arbeidet med softwaren for skoleversjonen av My Child Lebensborn har vært faglig utviklende.

 

– Definitivt et helt annerledes prosjekt, som i tillegg føles som et samfunnsoppdrag å utvikle. Standard rammeverk kunne kun brukes på betalingsløsningen. Her har vi derfor jobbet tett med Elin for å utvikle en skreddersydd plattform som er brukervennlig for både lærere og elever. Vi måtte sørge for god kommunikasjon mellom spill og læringsplattform, mellom lærer og elev og opp mot betalings- og bestillings-løsningen, sier front-end-utvikler Are Andreas Lomås.

 

Daglig leder for WAYS, Knut Michael Haugland, sier My Child Lebensborn-prosjektet har betydd mye for digitalbyrået.

 

– Det har vært veldig givende å være med på. Også fordi historien som ligger til grunn for spillet er viktig å fortelle. Vi har vært veldig opptatt av å skape en plattformløsning til undervisning som gir en like god opplevelse av spillet, sier Knut Michael Haugland.

 

Hva har WAYS utviklet?

  • Digital læringsplattform for administrering og kjøp av lisenser:Her kan det bestilles lisenser og delegeres tilgang videre til skoler og institusjoner i aktuelt geografisk område.
  • Internasjonal betalingsløsning:Kort og faktura. Sikrer god og sømløs kjøpsflyt fra bestilling til bruk. Plattformen er tilpasset norske kommuners krav om bruk av Feide. Feide er en nasjonal løsning for sikker innlogging og datadeling i utdanning og forskning. Muligheter for flerspråklig brukerstøtte.
  • Kommunikasjon mellom spill og lærer:Via plattformen kan læreren samhandle med elevene i klasserom. Elevene får tilgang til oppgaver tilknyttet hvert kapittel i spillet, og lærerne kan stille spørsmål til elevene. Elevene kan svare anonymt eller med navn.
  • Brukergrensesnittet:Dataflyten totalt mellom spillet, lærer og elev, lisensieringen og læringsportalen.